1 Ağustos 2007 Çarşamba

Ankara'yı karıştıran Gül iddiası


Ankara'yı karıştıran Gül  iddiası









Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün resmi konutta Meclis Başkanı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile biraraya gelmesi ve altı saatten fazla görüşme yapması Ankara kulislerini hareketlendirdi. Kulislerde Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı konusunda Gül'ün nabzını yokladığı ve "aday olmamasını istediği" konuşuluyor.

Önesürülen iddialara göre, Erdoğan’ın, Gül’e, “Yeniden Cumhurbaşkanı adayı olma” mesajı verdiği, ancak, Gül’ün ısrar etmesi halinde buna karşı çıkmayacağı da öğrenildi. Kulislere sızan bilgilere göre, Gül, Erdoğan'a adaylık konusunda ısrarlı olduğunu söylediği ve “Önümde ne Anayasal ne de 367 engeli var. Engel kalmadığı bir durumda çekilmem çelişki yaratır” ifadelerini kullandığı önesürüldü.


Başbakan Erdoğan, seçimlerin ardından Hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Sezer'e sunduktan sonra yaptığı açıklamada, Gül'ün adaylığı konusunda bir soru üzerine "Abdullah Gül Beyin bu noktadaki iradesi benim için çok çok önem taşıyor" ifadesini kullanmıştı.

-GÜL KARARINI 6 AĞUSTOS’TA AÇIKLAYACAK-

Öte yandan Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin kesin kararını 6 Ağustos Pazartesi günü düzenleyeceği basın toplantısında açıklamayı düşündüğü de konuşulan iddialar arasında. Gül, geçen çarşamba Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı basın toplantısında adaylığı konusunda ısrarlı sorulara net bir yanıt vermemiş, ancak "meydanların dili ortada" şeklindeki sözleriyle adaylık sinyali vermişti.

-ARINÇ ADAY OLMAYACAK-

Başbakanlık Resmi Konutu’nda dün akşam saatlerinde 3.5 saat süren Erdoğan-Gül-Arınç görüşmesinin ardından hiçbir açıklama yapılmazken, kulislerde "üçlü zirvede" TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yeni dönemde üstleneceği görev de konuştu.
Yine iddialara göre Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, Başbakan erdoğan'a Meclis Başkanlığı için aday olmak istemediğini, ancak verilecek her göreve de hazır olduğunu söylediği de külislerde konuşulan bilgiler arasında yer alıyor.


TBMM Başkanı Bülent Arınç ta seçimler sonrasında yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı konusunda net bir açıklama yapmamış, ancak seçim sonuçlarının oluşmasında kendisinin çok büyük payı olduğunu ifade etmişti. Arınç bazı açıklamalarda da herhangi bir Bakanlık görevini de sıcak bakmadığını dile getirmişti.
Kulislere göre, Gül "partim böyle istiyor" diyerek adaylığı açıklamaması halinde Başbakan Erdoğan alternatif isimlerle muhalif partilerle "uzlaşma" arayacak.

-AKP'DEN ÇOK ADAY TAKTİĞİ-

Kulislerde, geçmişte çeşitli kesimlerce eleştirilen AKP'nin "tek aday tartışmalarına karşı Gül'ün yanısıra birkaç aday daha gösterileceği" de konuşulan olasılıklar arasında bulunuyor. Kulislere göre, gösterilecek sembol adaylar ilk iki turda Gül'le yarışacak daha sonra Gül lehine adaylıklarından çekilecek. Böylece AKP, kamuoyuna çok adaylı bir seçimden sonra Gül'ün kazandığı imajını verecek.
Külislerde, Gül ve Arınç'ın tepkilerinin yeni hükümetin oluşmasında da anahtar rol oynacak. Adaylığı halinde Gül'ün hükümette yer almayacağı, Arınç'ın da "sade bir milletvekili" olarak çalışacağı söyleniyor.




Hiç yorum yok:

ziyaretler